Contact

Historie

Colofon

In het nieuwe seizoen 2019 - 2020 worden in de Bibliotheek Voorschoten weer Themabijeenkomsten georganiseerd. Iedere maand wordt er een ander thema behandeld. Verschillende aanbieders zullen vanuit hun eigen specialisme aangeven op welke wijze zij met de zorgvraag om kunnen gaan.

Spreekuren Wassenaar

Klik hier voor spreekuren Wassenaar

Themabijeenkomsten Voorschoten

Titel: Themabijeenkomst: ‘Zorg voor jezelf: Buik- en darmklachten’
Wanneer: dinsdag 10 september 2018, 18.45 - 20.30 uur.
Waar: Bibliotheek Voorschoten

Inhoud: We hebben er allemaal wel eens last van. Buik- en darmklachten! Dit kan zelfs chronisch zijn, o.a. het prikkelbare darm syndroom is een veel voorkomende aandoening. Wat is de invloed van voeding en spanning op de spijsvertering? Wat kunnen we er zelf aan doen?

Gepresenteerd door:
Carola Engbers,       voedingsdeskundige
Agnes Zalme,           hypnotherapeut

Titel: Themabijeenkomst: ‘Klachtenvrij bewegen’
Wanneer: dinsdag 12 november 2018, 18.45 - 20.30 uur.
Waar: Bibliotheek Voorschoten

Klachtenvrij bewegen volgens de Alexander Techniek en Voetreflexmassage.


Dagelijkse bewegingen gaan op de automatische piloot. We werken, fietsen, wandelen met de hond, doen huishoudelijke taken of sporten. Pas bij klachten worden we ons bewust van de ingesleten patronen van beweging en houding en de invloed daarvan op ons gestel en de wervelkolom.


Alwine Kruisselbrink Alexander Techniek

Alexander Techniek gaat over ontspanning in beweging in de dagelijkse praktijk, tijdens werk of bij sport.

De balans van het hoofd op de wervelkolom en ontspanning in de nek is de basis van de Alexander Techniek. In Alexander Techniek lessen verkrijg je inzicht in je eigen lijf en bewegingspatroon, je coördinatie en balans.

Met Alexander Techniek beweeg je vrijer met minder spierspanning waardoor klachten verminderen of voorkomen worden.


Tineke van der Meij Voetreflexologie

Voetreflexologie bestaat al sinds de oudheid. In het oude China ontdekte men, dat deze massage  een enorm positief effect had op de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

In Amerika kwam een fysiotherapeute tot ontdekking, dat bij aanraking van bepaalde zones op de voeten, dit een reactie gaf op lichaamsorganen. Ze noemde dit reflexzones.

Ook de wervelkolom, de spieren en gewrichten hebben reflexzones op de voeten. Door deze zones te masseren kun je invloed hebben op bijvoorbeeld pijnklachten van deze organen.

Naast andere manieren van behandelen van klachten, kan dit een mooie aanvulling zijn.


De Alexander Techniek en de Voetreflexologie zoomen in op de wervelkolom, hoe klachten ontstaan en behandeld of voorkomen kunnen worden.