Contact

Historie

Colofon

In het nieuwe seizoen 2019 - 2020 worden in de Bibliotheek Voorschoten weer Themabijeenkomsten georganiseerd. Iedere maand wordt er een ander thema behandeld. Verschillende aanbieders zullen vanuit hun eigen specialisme aangeven op welke wijze zij met de zorgvraag om kunnen gaan.

Spreekuren Wassenaar

Klik hier voor spreekuren Wassenaar

Themabijeenkomsten Voorschoten

Titel: Themabijeenkomst: ‘Zorg voor jezelf: Buik- en darmklachten’
Wanneer: dinsdag 10 september 2018, 18.45 - 20.30 uur.
Waar: Bibliotheek Voorschoten

Inhoud: We hebben er allemaal wel eens last van. Buik- en darmklachten! Dit kan zelfs chronisch zijn, o.a. het prikkelbare darm syndroom is een veel voorkomende aandoening. Wat is de invloed van voeding en spanning op de spijsvertering? Wat kunnen we er zelf aan doen?

Gepresenteerd door:
Carola Engbers,       voedingsdeskundige
Agnes Zalme,           hypnotherapeut

Titel: Themabijeenkomst: ‘Klachtenvrij bewegen’
Wanneer: dinsdag 12 november 2019, 18.45 - 20.30 uur.
Waar: Bibliotheek Voorschoten

Klachtenvrij bewegen volgens de Alexander Techniek en Voetreflexmassage.


Dagelijkse bewegingen gaan op de automatische piloot. We werken, fietsen, wandelen met de hond, doen huishoudelijke taken of sporten. Pas bij klachten worden we ons bewust van de ingesleten patronen van beweging en houding en de invloed daarvan op ons gestel en de wervelkolom.


Alwine Kruisselbrink Alexander Techniek

Alexander Techniek gaat over ontspanning in beweging in de dagelijkse praktijk, tijdens werk of bij sport.

De balans van het hoofd op de wervelkolom en ontspanning in de nek is de basis van de Alexander Techniek. In Alexander Techniek lessen verkrijg je inzicht in je eigen lijf en bewegingspatroon, je coördinatie en balans.

Met Alexander Techniek beweeg je vrijer met minder spierspanning waardoor klachten verminderen of voorkomen worden.


Tineke van der Meij Voetreflexologie

Voetreflexologie bestaat al sinds de oudheid. In het oude China ontdekte men, dat deze massage  een enorm positief effect had op de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

In Amerika kwam een fysiotherapeute tot ontdekking, dat bij aanraking van bepaalde zones op de voeten, dit een reactie gaf op lichaamsorganen. Ze noemde dit reflexzones.

Ook de wervelkolom, de spieren en gewrichten hebben reflexzones op de voeten. Door deze zones te masseren kun je invloed hebben op bijvoorbeeld pijnklachten van deze organen.

Naast andere manieren van behandelen van klachten, kan dit een mooie aanvulling zijn.


De Alexander Techniek en de Voetreflexologie zoomen in op de wervelkolom, hoe klachten ontstaan en behandeld of voorkomen kunnen worden.

Titel: Themabijeenkomst: ‘Coaching en Yoga voor Persoonlijke Ontwikkeling’
Wanneer: dinsdag 14 januari 2020, 18.45 - 20.30 uur.
Waar: Bibliotheek Voorschoten

Heb je een uitdaging waar je niet uitkomt?

Coaching en yoga vormen een prettige combinatie om lichamelijk en geestelijk op één lijn te komen.   Werken met het lichaam is een effectieve manier om te zien hoe je reageert op bepaalde situaties en te onderzoeken wat je echt belangrijk vindt. Daarnaast ontspant yoga waardoor je je makkelijker bewust kunt worden van je onbewuste gedragingen die je ontwikkeling belemmeren.

Je hoeft geen voorkennis te hebben. We vragen alleen van jou de bereidheid om deze avond even stil te staan bij jezelf en in alle rust je te laten meevoeren in onze meditatie.


Margreet Houdijk


Mensen zijn altijd bezig met groei en ontwikkeling. We hebben een innerlijke drijfveer, een verlangen naar heelheid en gezondheid. Deze ontwikkeling kan door omstandigheden tijdelijk vastlopen. Coaching is erop gericht mensen te begeleiden in een positief veranderingsproces. Je krijgt meer inzicht in je eigen gedrag en kunt kiezen om dingen anders te doen, je eigen pad te lopen en eigen keuzes te maken.   Pauline Mullink


Door het doen van Yoga leer je je fysieke lichaam, geest en grenzen kennen. Je leert dat je het lichaam in balans kunt krijgen op zowel mentaal als fysiek niveau, doormiddel van de adem. Dit geeft inzicht in jouw functioneren en de manier waarop je hier zelf invloed kunt uitoefenen. Je wordt als het ware weer de regisseur van je eigen leven. Zowel je innerlijke als fysieke houding kan hierdoor veranderen.Titel: Themabijeenkomst: ‘Vragen van Vrouwen in de Overgang’
Wanneer: dinsdag 10 maart  2020, 18.45 - 20.30 uur.
Waar: Bibliotheek Voorschoten


De overgang is geen ziekte maar een fase in het leven van elke vrouw. Heb jij er vragen over?

- Vragen die te maken hebben met de lichamelijke veranderingen en wellicht klachten die je ervaart?

- Vragen omdat je je opnieuw bezint op je werk, je relatie of op hoe je in het leven staat?

Kom dan naar deze themabijeenkomst!Janny Ledeboer – Overgangsconsulente: “Laat uw zorg mijn zorg zijn.”


Ineens krijg je het heel warm. Was dit nu een opvlieger? Dat kan toch niet, ik menstrueer immers nog? Opvliegers, slecht slapen, prikkelbaar zijn, geen zin in seks hebben, je belabberd voelen.

Je zit midden in een  proces van hormoonveranderingen. Dit kan zo’n drie à zeven jaar duren. En om eerlijk te zijn vind je het ook een emotionele rollercoaster!
Wat jou kan helpen is je zo goed mogelijk te laten informeren over wat er allemaal in je lijf en geest verandert. D
at geeft houvast, omdat je begrijpt waar al die klachten vandaan komen. En het is fijn om te weten dat je er niet alleen doorheen hoeft te gaan.

Gun jezelf mooie overgangsjaren want: ”De overgang gaat over!”


Ingrid Geerts – Praktijk voor levensvragen ‘Het groeiende eiland’


De overgang is voor veel vrouwen ook een periode van herbezinning. Misschien gaan kinderen de deur uit, verandert de relatie met je partner, of vraag je je af hoe je verder wilt in je werk? Wat verwacht ik van het leven? Wie wil ik zijn?
Nadenken over dit soort kwesties is niet eenvoudig. Vaak willen we (te) snel naar een oplossing toe als iets wringt. In gesprek met Ingrid onderzoek je eerst wat het precies is dat je bezighoudt. Wat is voor mij het problematische aan deze kwestie? Wat zijn mijn onderliggende oordelen en vooronderstellingen? Wat is precies de vraag waar ik niet uitkom? Het helder formuleren van die vraag levert vaak al nieuwe inzichten op.
Door dit zoekproces ontstaat beweging in je gedachten, vooronderstellingen en opvattingen. Winst is dat je jezelf scherpe vragen durft te stellen over belangrijke onderwerpen. Dat helpt je om je leven met een frisse blik te bekijken. Regelmatig komen mensen hierdoor tot andere keuzes in het leven.